Welkom op het besloten deel van Natuur&Gezondheidcentrum Maarssen

Forum

Voor het openen van het forum – klik op ‘Forum’ rechts bovenin op deze pagina

Op het forum tref je een lijst met vaste onderwerpen. Op dit moment zijn dit de onderwerpen:

 • Bouw
 • Praktijkruimtes
 • Zalen
 • Thema’s
 • Lekker in je vel Programma’s
 • IM spreekuur
 • Multidisciplinair overleg
 • Interessante workshops/opleidingen – om te volgen
 • Interessante workshops/lezingen/cursussen – om uit te nodigen
 • Interessante artikelen
 • Samenwerking gezocht
 • Ik heb een vraag…
 • Ik heb een idee…

Je kunt bij het passende onderwerp een nieuw item starten, bijv. Long COVID ben ik gestart bij ‘Thema’s’. Iedereen kan dit. Iedereen kan reageren met een bericht.

Om op de hoogte te blijven van wat er gebeurt, zonder de website voor niets te checken, kan je je abonneren. Dat kan algemeen onder het kopje ‘Abonnementen’. Hier kan je aangeven dat je per e-mail een notificatie krijgt van ieder nieuw item dat wordt gemaakt. Of ieder nieuw item en alle berichten daarop, of je selecteert zelf vooraf de onderwerpen waar je direct een seintje over wilt krijgen als er iets nieuws in geplaatst wordt. Dat laatste moet je per item opgeven.

Om elkaar beter te leren kennen is er een uitgebreid profiel toegevoegd. Een foto is altijd leuk. Het stamt nog uit de begintijd. Belinda, Anouk en Claudia hadden deze toen al ingevuld. Super fijn om iedereen zo beter te leren kennen, als persoon.


Bijeenkomsten

AgendaNotities
Bijeenkomst 30 maart 2022Notities 30 maart
Januari 2022Update informatie 3 november
Bijeenkomst 3 november 2021Informatie 3 november
Bijeenkomst woensdag 14 juli 2021 (via Zoom)Notities 14 juli
Bijeenkomst dinsdag 15 juni 2021Notities 15 juni
Bijeenkomst woensdag 19 mei 2021Notities 19 mei

Bouw update

Heipalen als energiepalen (juli 2021)

Om aan het duurzaamheidsaspect te voldoen bij de bouw (BENG, Bijna Energie Neutraal Gebouw) is het opzetten van een weldoordachte energiehuishouding (en klimaatbeheersing!) een behoorlijk ding voor dit project.

Wikken en wegen tussen luchtwarmtepompen, waterwarmtepompen, warmte- en koudeopslag, geluidsnormen, plaatsing, stroomverbruik. Passief vs. actief koelen, etc. etc.

Met de keuze de hele fundering overnieuw te zetten is de stap dichterbij gekomen om een oudere, bewezen, maar weer opnieuw in zwang gekomen techniek te gebruiken, nl. de heipalen te gebruiken als energiepaal. 10,5 m diep, 30 cm diameter, grote lussen in de palen als opslagruimte voor water dat resp. voor verwarming en voor koeling zal zorgen.

We zijn nog aan het rekenen, maar het zou een GEWELDIG systeem. Het apenverblijf in Artis is ook zo ingericht. Dat hoorde ik ooit een keer op BNR tijdens één van mijn ritjes ’s avonds naar de veiling. Ik opperde het idee bij de aannemer, daar kwam het niet verder. Daarna viel het per ongeluk een keer tijdens een telefoongesprek met Bram. Bram is in mijn contactenlijst gekomen via een kennis uit Tienhoven, als ‘Bram de verwarmingsman’. Ondertussen is Bram voor mij dik ge-upgrade naar mijn ‘energie-genie’. Hij kan echt alles uitrekenen en is een heerlijke Energie Willy Wortel! En wat bleek, hij had de berekeningen gemaakt voor… het apenverblijf in Artis met energiepalen! Nou, hoe toevallig is dat!

Grootste voordelen van dit systeem is de passieve koeling, wat veel minder stroomverbruik vraagt in de zomer…. Je moet al bij buitentemperaturen van maximaal 18°C gaan beginnen met (actief) koelen als je met een luchtwarmtepomp gaat werken.  Het maakt ook veel minder geluid. Luchtwarmtepompen moeten buiten staan. Waterwarmtepompen kunnen in een geluidsdichte kast in de technische ruimte gezet worden.

Dat is niet het enige waar aan gedacht moet worden. Klimaatbeheersing is ook van groot belang. De gouden regel, die eigenlijk altijd geldt, ‘je kunt het er beter uit houwen, dan uit douwen’, gaat ook nu weer op. We zijn dus ook bezig met zonwering. En ook hier heeft Bram de raderen laten draaien!

Twee weken geleden was ik bij hem op de zaak en heb dit filmpje gemaakt.

https://youtu.be/FvKiOq9p8TI

Deze lamellen, door hem Multicollector® gedoopt, zijn zowel warmtecollector, verwarming, koeling en zonwering. We zijn druk bezig dit zo optimaal mogelijk voor het centrum te gebruiken. En dan ook nog eens dat het betaalbaar is/wordt natuurlijk.

Het zal nog wat creatieve uurtjes vragen, maar, jeetje wat is dit leuk! Ik hoop echt dat we dit voor elkaar gaan krijgen!! Dan is het werkelijk, op alle fronten, werken met de elementen van de natuur.