Welkom op het besloten deel van Natuur en Gezondheidcentrum Maarssen

Bijeenkomsten

In onderstaand schema staan de geplande bijeenkomsten in 2024 en, indien aanwezig, een verslag van reeds gehouden bijeenkomsten.

AgendaNotities
NGC Huurdersoverleg dinsdag 12 maart 2024Notulen 12 maart 2024
NGC Team Inspiratie avond maandag 15 april 2024Try out ja/nee workshop Alemke
NGC Huurdersoverleg woensdag 15 mei 2024Notulen 15 mei 2024
NGC Huurdersoverleg dinsdag 10 september 2024
NGC Fieldtrip naar OVATA zaterdag 2 november (ca. 14.00-19.00 uur)deelnameformulier wordt nog gestuurd
NGC Huurdersoverleg woensdag 20 november 2024 (19.00-21.00 uur)
NGC Nieuwjaarsborrel vrijdag 10 januari (16.00-18.00 uur)
Onderwerpen voor het volgend overleg kunnen ingediend worden via het forum (zie hieronder)

Forum

Het (deelnemers)forum is het platform voor het delen van documenten, casuïstiek, delen van ervaringen en het stellen van vragen door, aan en tussen vaste huurders en zeer regelmatig losse huurders bij het NGC.
De structuur moet een overzichtelijke communicatie op onderwerp bij elkaar gaan vormen.

Er is een hoofdindeling gemaakt op bepaalde type onderwerpen (forum). Iedereen met een inlog kan per forum of subforum nieuwe onderwerpen starten. Per hoofd- of subforum kan je je abonneren om een melding per mail te krijgen wanneer iets nieuws is toegevoegd. Door te reageren op een bericht, blijven de reacties overzichtelijk gerangschikt bij het desbetreffende gestarte onderwerp. Degene die het onderwerp heeft gestart, kan deze ook weer verwijderen. De beheerder kan alles verwijderen.

Voor het openen van het forum – klik op ‘Forum’ rechts bovenin op deze pagina

Overzicht ruimten bezetting

Het is handig te weten wanneer wie aanwezig is (in principe). Dit vind je in het forum, categorie ‘NGC Huurders’

Heipalen als energiepalen

Om aan het duurzaamheidsaspect te voldoen bij de bouw (BENG, Bijna Energie Neutraal Gebouw) is het opzetten van een weldoordachte energiehuishouding (en klimaatbeheersing!) een behoorlijk ding voor dit project.

Wikken en wegen tussen luchtwarmtepompen, waterwarmtepompen, warmte- en koudeopslag, geluidsnormen, plaatsing, stroomverbruik. Passief vs. actief koelen, etc. etc.

Met de keuze de hele fundering overnieuw te zetten is de stap gemaakt om een oudere, bewezen, maar weer opnieuw in zwang gekomen techniek te gebruiken, nl. de heipalen te gebruiken als energiepaal. 10,5 m diep, 30 cm diameter, grote lussen in de palen als opslagruimte voor water dat resp. voor verwarming en voor koeling zal zorgen.

Het apenverblijf in Artis is ook zo ingericht. Dat hoorde ik ooit een keer op BNR tijdens één van mijn ritjes ’s avonds naar de veiling. Ik opperde het idee bij de aannemer, daar kwam het niet verder. Daarna viel het per ongeluk een keer tijdens een telefoongesprek met Bram. Bram is in mijn contactenlijst gekomen via een kennis uit Tienhoven, als ‘Bram de verwarmingsman’. Ondertussen is Bram voor mij dik ge-upgrade naar mijn ‘energie-genie’. Hij kan echt alles uitrekenen en is een heerlijke Energie Willy Wortel! En wat bleek, hij had de berekeningen gemaakt voor… het apenverblijf in Artis met energiepalen! Nou, hoe toevallig is dat!

Grootste voordelen van dit systeem is de passieve koeling, wat veel minder stroomverbruik vraagt in de zomer…. Het maakt ook veel minder geluid. Luchtwarmtepompen moeten buiten staan. Waterwarmtepompen kunnen in een geluidsdichte kast in de technische ruimte gezet worden.