(of nou ja, laten we beginnen in Maarssen 😉). Dat is de missie van de ademcoaches bij NGC.
De adem als spiegel
Je kunt de adem zien als een spiegel voor je mentale en fysieke gezondheid. De adem reageert onbewust op alles wat er buiten en binnenin ons gebeurt, nog voordat we ons daar bewust van zijn.
De eerste stap is bewustwording van hoe je ademt. Waar je op kunt letten is:
- Hoe vaak adem je in en uit per minuut in rust toestand?
Tussen de 4 tot 8 ademhalingen als je rustig zit is genoeg en gezond. Hierbij past een kalme en diepe adem (een groter teugvolume). Veel mensen ademen tussen de 10 tot 20 keer per minuut. Als je zit past daar een minder diepe adem bij (een lager teugvolume). Deze manier van ademen, wat sneller en minder diep, geeft in meer of mindere mate aan dat er sprake is van stress en dat is niet gezond. Van een te snelle adem kun je bijvoorbeeld hoofdpijn krijgen, of duizelig en moe worden.Â
- Adem je ontspannen in en krijgt je adem vrij de ruimte? Of voelt het krap/gespannen in je lijf en voel je dat je adem op bepaalde plekken wordt tegengehouden? Soms houden we spanning vast in ons lijf, waardoor ook de adem gespannen is. Je kunt je zo bewust worden waar in je lijf de spanning zit.
- Adem je ontspannen uit?
Met iedere uitademing laten we even los, kunnen we even ontspannen. Zucht maar een keertje en voel hoe je dan ook spanning los kan laten. Als je rustig zit dan is er alle tijd om rustig uit te ademen, en daarmee los te laten. Doe je dat ook echt, of wil je snel weer inademen terwijl je misschien nog niet helemaal uitgeademd was?Â
- Adem je diep of oppervlakkig? Dit noemen we het teugvolume. Als er iets spannends gebeurt dan is er snel zuurstof in de spieren nodig. Je ademt dan sneller en oppervlakkiger. Als je helemaal ontspannen bent dan adem je kalm en diep.
Â
- Waar beweegt de adem in je lijf? Kun je de adem voelen in je buik, liezen, rug, borst en/of schoudergebied?
Bij een vrije en ontspannen adem, ademt de hele romp mee van de schouders tot in de liezen. Veel mensen ervaren spanning in hun bekken, buik of borstgebied waardoor de adem niet vrij kan stromen.
De adem als sleutel
Maar we kunnen het ook omdraaien. Door bewust te ademen, kunnen we bewust onze mentale en fysieke gezondheid beïnvloeden. De adem is dus niet alleen de spiegel, maar ook de sleutel!
Welke ademoefeningen voor jou passend zijn is afhankelijk van jouw adempatroon. Iedereen heeft een uniek adempatroon. Een ademcoach of ademtherapeut kan met jou meekijken wat voor jou passend is.
Bewust en natuurlijk ademen
Bij NGC werken meerdere ademcoaches. In het traject Bewust & Natuurlijk ademen slaan zij de handen ineen!
Mirelle (foto rechts) helpt je met haar methode natuurlijk ademen hoe je weer functioneel en ontspannen ademt in het dagelijks leven (een ontspannen adem, is een ontspannen leven!). Alemke (foto links) begeleidt je met de bewust verbonden adem naar een diepere laag van bewustwording en transformatie. Een krachtige techniek om weer bij jezelf thuis te komen. Door eerst vertrouwd te zijn met een ontspannen manier van ademen, en daar ook weer naar terug te kunnen keren leg je een stevige basis om transformaties te laten plaatsvinden.
Dit is een individueel 12 weken programma volledig afgestemd op jouw lijf en jouw adempatroon. Het is geschikt voor mensen die veel stress en/of ademhalingsklachten ervaren. Aan het eind van dit programma heb je de kracht van de verbonden adem ervaren én heb je de tools voor een natuurlijk adempatroon in het dagelijks leven.
Meer info of aanmelden? Dat kan via thuisinjelichaam.nl of oppadmetalemke.nl