Lezing: Wijsheid van de Andes – Natuurlijke Intelligentie

Er gaat geen dag voorbij of je hoort, leest of merkt wel iets van Artificial Intelligence. Met alle technisch vernuft en mogelijkheden die AI ons lijkt te bieden, zitten we tegelijkertijd in een tijd waar stress en burn-out, en de ‘geen tijd’ ervaring meer voorkomen dan ooit.

Hebben we nog wel voldoende contact met onszelf, de eigen omgeving (mens en natuur)? Of liggen hier, als je heel eerlijk bent, kansen voor je? Het is tijd voor het terugbrengen van de Natuurlijke Intelligentie.

Wijsheid van de Andes

De wijsheid van de Andes, zou beter Natuurlijke Intelligentie kunnen heten.

De wijsheid van de Andes is in de westerse cultuur nog zeer weinig bekend. De laatste jaren begint ze beetje bij beetje voet aan de grond te krijgen. Klimaatveranderingen, de conflicten die we nu overal in het nieuws zien en horen, het zet ons aan het denken. Hoe kunnen we het beter doen? Hoe zijn we tot deze situatie gekomen? De reden is simpel: we zijn onze verbinding met de natuur en met onze natuur als mens kwijtgeraakt. Een dergelijke snelle ontwikkeling van de technologie heeft onze natuurlijke intuïtie, ons creatieve vermogen en ons identiteitsgevoel in de war gebracht. We zijn ons gevoel voor evenwicht kwijtgeraakt. Een groter materieel comfort heeft ons geestelijk comfort tot chronische stress geleid.

Samenwerken met de natuur om onszelf beter te begrijpen

Inheemse culturen herinneren ons, dat wij de natuur zijn. En dat we met de natuur moeten samenwerken om van haar te leren onszelf beter te begrijpen. De natuur is puur en vrij van vooroordelen. Ze leert ons onze essentie te voelen en te waarderen. De wijsheid die voortkomt uit de contemplatie van de natuur is vandaag de dag noodzakelijker dan ooit. Kunstmatige intelligentie probeert meer gemak te creëren. Maar gezinnen hebben geen tijd om samen te zijn. Werknemers lopen een groter risico op een burn-out en klachten door aanhoudende stress.

Bewuste mensen

De wijsheid van de Andes, Natuurlijke Intelligentie, ze leert ons onze voeten op de grond te zetten. Onze emoties beter te begrijpen en weer rust te ervaren. Onze relaties te waarderen en vooral onszelf als mens te waarderen. Ze leert ons dat liefde geen romantische staat is, maar de hoogste bewustzijnsstaat die ieder mens moet cultiveren. Een laag bewustzijnsniveau is de oorzaak van conflicten. Bewuste mensen zijn degenen die, door hun eigen keuze, verantwoordelijk willen leven. Het zijn mensen die een plicht hebben tegenover toekomstige generaties. Mensen die niet concurreren met anderen, maar juist mensen die samenwerken en het goede voorbeeld geven hoe het ook anders kan.

De lezing wordt gegeven door Marcela Astete. Marcela is afkomstig uit Peru en woont sinds 2001 in Nederland. Sinds 2020 geeft zij lezingen over ‘De Wijsheid van de Andes’ als ‘Paqo’ van de Q’ero-Nation* van Peru.

“Ik probeer al 30 jaar de mens te begrijpen door de beoefening van NLP, Tai Chi en Soefi-meditatie. Sinds 2016 kan ik als ‘Paqo’, als mentor en leraar van Q’ero Nation, mensen verder helpen, door het geven van een breder perspectief.”

Marcela Astete

* Q’ero Nation, group of indigenous people of the Andes in Peru, who are considered to be the keepers of this ancient knowledge and have preserved the spiritual tradition of the Incas in a pure form. Their teachings offer a unique perspective on how to live in harmony with nature and the cosmos. The Q’ero Nation is one of the most highly respected indigenous groups in the southern and central Andes.

Aanbod

‘De wijsheid van de Andes’: voor persoonlijke ontwikkeling en verruiming van het bewustzijn. Een stukje zelfreflectie, bezinning, inspiratie.

Optie 1:

Datum: vrijdag 22 december 2023

19.30-21.30 uur Lezing Wijsheid van de Andes – Natuurlijke Intelligentie

21.30-22.00 uur Gelegenheid tot napraten onder genot van een hapje en drankje

Locatie: Natuur en Gezondheidcentrum Maarssen

Kosten: 25,- incl. één drankje

Je kunt niet meer inschrijven

Optie 2:

Arrangement.

Datum: vrijdag 22 december 2023

18:00 uur: gezamenlijke gezonde avondmaaltijd

19.30-21.30 uur Lezing Wijsheid van de Andes – Natuurlijke Intelligentie

21.30-22.00 uur Gelegenheid tot napraten onder genot van een hapje en drankje

Locatie: Natuur en Gezondheidcentrum Maarssen

Kosten: 40,- incl. één drankje

Je kunt niet meer inschrijven