Cacao ceremonie als hart opener

begeleider: Antar Khirad

Een cacao ceremonie begint allereerst met een fijne plek.

Een plek, waar je in alle rust begeleid wordt om in jezelf op ontdekkingsreis te durven gaan.

Deze ontdekkingsreis is als een helende reis. Tijdens een cacao ceremonie krijg je de ruimte om met jezelf te verbinden en te transformeren.

Opzet van de ceremonie

Iedere ceremonie is anders en het exacte verloop wordt bepaald door de ceremonie meester.

Globaal volgt het de volgende stappen.

Om, na aankomst, even te landen, wordt vaak gestart met rustig ademwerk en eventueel een korte meditatie. Hierna volgt een uitleg over de werking van cacao en de opzet van de ceremonie. Dan zetten we onze persoonlijke intentie. Deze kan je voor jezelf houden of delen in de groep. Je intentie is wat je wilt ervaren tijdens de ceremonie of als resultaat er uit mee wilt nemen.

De warme cacao drank is ondertussen bereid en kan worden gedronken. Verwacht geen chocoladereep smaak. Rauwe cacao smaakt bitterder, maar kan verzacht worden door het toevoegen van diverse kruiden. Ook dat is aan de ceremonie meester.

Vervolgens mag je je laten leiden door muziek, meditatie, ademwerk, yoga, dans, wat de ceremonie meester ook kiest, en de woorden van de ceremonie meester.

Werking cacao

De cacao heeft een verdiepende werking. Verschillende plantenstoffen in cacao hebben effect op (voorlopers) van belangrijke ‘feel-good’ hormonen bij de mens. Ook zijn er fysiologische effecten gemeten. Deze kennen vooral hun werking op de bloedvaten, m.n. door de plantenstof ‘theobromine’; het werkt bloeddruk verlagend. Cacao heeft uitdrukkelijk geen hallucinerend effect.

Cacao ceremonie als middag opener

De cacao ceremonie is een hele fijne start van een waardevolle middag. Een middag met als doel jouw werkelijke focus voor 2023 te ontdekken. Eerst terug naar de basis, de verbinding met jouw eigen kern, en ondervinden wat van daaruit nodig is.

Achtergrond: de cacaoboom (Theobroma cacao)

Cacao vruchten aan de cacaoboom (foto James Steakley)

De cacaoboom (Theobroma cacao) is een boom die wordt geteeld in landen rond de evenaar, en levert cacaobonen, waarvan onder meer chocolade wordt gemaakt.

Een cacaoboom kan meer dan 50 jaar oud worden, groeit tot 10 meter hoog en heeft een matig dikke stam. De stam vertakt zich op 1 meter van de grond in maximaal 5 wijd uitstaande hoofdtakken. Deze hoofdtakken vertakken zich verder. De boom heeft een dichte bladerkroon. De bladeren zijn leerachtig. De boom is zeer veeleisend en kan slecht direct zonlicht verdragen.

Als de boom vier tot vijf jaar oud is, gaat hij bloeien. De kleine witte of roze bloemen zitten direct op de stam en op de dikke takken. Als hij eenmaal is gaan bloeien, bloeit de cacaoboom zonder ophouden vrijwel het hele jaar door. De boom draagt dan ook constant vruchten.

Ondanks de lange bloei, levert de cacaoboom maar dertig tot veertig vruchten per jaar. Deze vruchten lijken op langwerpige meloenen. Ze worden geplukt en vervolgens opengebroken. Elke vrucht bevat veertig tot vijftig ‘bonen’, die elk ongeveer een gram wegen. Een gemiddelde cacaoboom levert per jaar dus één tot twee kilogram bonen.

De cacaobonen worden, met het vruchtvlees dat er nog aanzit, door schimmels en bacteriën gefermenteerd. Hierbij loopt de temperatuur op tot vijftig graden. Deze fermentatie duurt ongeveer vijf dagen. De kiem van het zaad wordt gedood en de kleur van de bonen verandert van paars naar bruin. De bonen worden in de zon gedroogd of in drooghuizen. De gedroogde bonen worden vervolgens geëxporteerd.

Achtergrond: de spirituele betekenis voor de Azteken

Theobroma cacao, is de wetenschappelijke naam van de cacaoboom. Wanneer je de officiële naam Theobroma vanuit het Grieks vertaalt, betekent dit letterlijk ‘Voedsel’ (Theo) ‘van Goden’ (broma). De naam Theobroma is afkomstig uit Midden-Amerika, waar de inheemse bevolking (Azteken, Maya’s) verwees naar de goddelijke status van de plant. Er zijn recent in Ecuador sporen ontdekt van het gebruik van cacao die dateren van 5500 jaar geleden!

Foto: Museum Volkenkunde

Het woord chocolade is gebaseerd op het woord “chocolātl” uit de Nahuatl-taal van de Azteken, wat “bittere drank” betekent. Cacao had een bijzondere betekenis voor de Azteken. De bittere drank werd gebruikt voor cacaodrankjes in rituele en religieuze ceremonies, met name voor de elite van de samenleving.

Na langdurige observatie brachten de Spanjaarden destijds de cacaobonen naar Europa, waar cacao zich ontwikkelde tot de gezoete variant die we allemaal kennen, chocolade. 

Cacao heeft niks weg van wat wij als chocolade kennen. Niet in smaak, maar ook niet in gebruik. De inheemse volkeren beschouwen het als een spirituele dimensie. Ook wel de Cacao Spirit genoemd. Ze wordt gezien als een vrouwelijke kracht, een intelligentie die we niet kunnen waarnemen met de geest, maar met het hart, de intuïtie en door te voelen.  

De energie van Mama Cacao – zoals ze ook wel wordt genoemd- wordt omschreven als helend, moederlijk en heel liefdevol. Hierdoor zou je na de inname van cacao meer open staan voor een liefdevolle verbinding met jezelf.